Hilding-stipendium 2010

Hilding-stipendium 2010

Publicerad 13 februari 2010Uppdaterad 16 februari 2010
Lars Lööv var stolt över utmärkelsen.

Lars Lööv var stolt över utmärkelsen.

Lars Lööv var stolt över utmärkelsen. Fotograf: Linda Mårtensson

Lars fick Hilding-stipendium

Bollnäs/Ljusnan            Fotografen Lars Lööv är den senaste i raden av Hilding Mickelssonstipendiater. På lördagen fick han ta emot utmärkelsen och 8 000 kronor.– Det känns fantastiskt, jag trodde aldrig att jag skulle få priset, säger han.

Fakta

Hilding Mickelsson-stipendiet

Lars Lööv får Hilding Mickelssons stipendium med motiveringen:

”Lars Lööv har hela världen som sitt arbetsfält, men basen för hans verksamhet som fotograf finns i Hälsingland. Här arbetar han i Hilding Mickelssons anda med hälsingegårdarna som en viktig motivkrets. För Tapetboken nominerades han till Augustpriset för årets faktabok. Lars Lööv har en särskild förmåga att fånga stämningen och storslagenheten i dessa gårdar med deras fantastiska interiörer:”

Lars Lööv är född och uppvuxen i Ljusdal. I början av 2000-talet gjorde han, tillsammans med Göran Bernstål från Rengsjö, en film om den legendariske Rengsjöfotografen Hilding Mickelsson. Filmen fick namnet Bilder till tusen – ett porträtt av mästerfotografen Hilding Mickelsson.

2004 var Lars Lööv nominerad till Augustprisets fackbok för sin Tapetboken. Han har också hälsingegårdar som en viktig motivkrets.

Lars Lööv fick ta emot Hilding Mickelsson-stipendiet under Gästrike-Hälsinge hembygdsförbunds möte i Bollnäs. Stipendiet instiftades till Hildings 70-årsdag 1989 och sedan dess har ett tiotal stipendiater utsetts.

Fotografen från Ljusdal var mycket stolt över utmärkelsen.

– Det känns fantastiskt att man fotograferar i Hildings anda, men det finns ingen som kan göra om det som han har gjort. Han vigde sitt liv åt Hälsingland. Jag visste om att priset fanns men jag hade aldrig trott att jag skulle få det, säger Lars Lööv.

Vad ska du göra för pengarna?

– Jag vet inte än, men det är alltid välkommet med pengar, säger Lars Lööv.

Anki Svärdhagen0278-27500anki.svardhagen@ljusnan.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>