Hilding kort om sig själv
Den vår jag fyllde tre tog fader Olle med mig på min första tjäderspelsnatt. Han skolade sin förstfödde i den sanna naturens anda, som han själv lärt sig under lång levnad i skog och mark, med bössa och fiskedon. En skolning som gav mångfalt mer än vad fina byskolans fåtaliga ABC-läroår förmådde. Med år och mognad växte drömmen om folkhögskolestudier starkt. Men det blev bara en dröm. Ollasgårdens jordbruksarbete krävde sitt, tog all tid i ynglingsåren. Lönen var inte fet, ens med 30-talsmått mätt. Fem kronor var fjortonde dag. Maten därtill, och hussly och – jo – arbetsglädje. Intresset att avbilda, att rita och måla, höll sig. Hermodskurser blev en grund. Kompositionsmässigt inte minst. Det blev till och med ett par utställningar. En rättvis(?) elakt kritiker tog död på detta. Sen blev det kameran som avbildare som blev det stora intresset.
Lådkameran för 9:75 från 1933-34 var vad som fanns att ta till. Det blev mer komposition än skärpa. Men det tycktes räcka in på 40-talet för några stimulerande fototävlingsvinster. uppmuntran därtill bjöd
både stormäster själv, Per Forsell, och inte minst jämnårige Martin Holm. Martin övertalade mig att låna ihop till en Rolliflex våren -47. Det gav ju frukt ganska snabbt. Redan hösten -48 fångades vi helt av en bokidé. En fotografisk bilderbok om vårt landskap. Mitt i detta arbete blev det Linhofköp. Tidskrävande, men underbar att arbeta med.
Sen var det dags för första Hasselbladaren hösten 1952. Det tog tid att avbetala den. Kronor 1945:- kostade den komplett på den tiden. I Strax 40 år har Hasselbladkameran varit bildredskap och god följeslagare. Fotoframgångarna gav bildvisningar och så blev det turneföreläsningar landet runt i drygt 30 år. Livet rann vidare med en bok då och då. Och Bladaren hänger med. Till glädje för mig och jag hoppas också till glädje för en del andra med bild och foto intresse.
Från Camera Natura nr 3 1991
Hej, råkade komma på denna site. Jag har för mig att Hilding i sin ungdom också arbetade på LM Ericssons Signalaktiebolag där jag 57-58 gjorde mitt examensarbete?? Kanske en namne?
Mvh/H@sse
Hej Hasse!
Jag skall undersöka närmare om det är samma Hilding Mickelsson du träffade i din ungdom!!
//MVH Anna
Hej,
nej pappa jobbade aldrig på LM Ericsson. Det enda egentliga lönearbete han hade i hela sitt liv var under några år under 50-talet då han var anställd på halvtid av Hushållningssällskapet. Han for runt i länet på sin lättviktare och lärde skolungar – ja även mig och lillebror Erik som gick i Österböle skola, hur man bäst odlar grönsaker till självhushållet.
Olle Hildingson
PS. Under några av kallvintrarna på 40-talet hade han även lön, obetydlig sådan, som timmerhuggare i Rengsjöskogarna runt Höle Klack. Det fanns bybor i Glösbo som sa nåt i stil med ”den där Hilding har inte gjort en hederlig arbetsdag i hela sitt liv”. Vilket var ett totalt felaktigt påstående!
Kul att du tyckte det var intressant läsning!
Anna
Synnerligen intressant läsning Jag är ingen fotograf Jag har inte ens en mobil med kamera