Bildvisning av Bondägg på Årsmötet 2018

Bildvisning av Bondägg på Årsmötet 2018

Flaggan utanför Församlingshemmet vid Rengsjö kyrka var åter hissad lördagen den 24 februari, då Hilding Mickelsson Sällskapets medlemmar var sammankallade för Årsmöte.

Sällskapets ordförande Göran Bratt visar här upp en av Hilding Mickelssons målade tavlor. Till vänster sekreteraren Lars-Holger Röstlund. Fotot:Anna Hildingson Edling

Sällskapets ordförande Göran Bratt visar här upp en av Hilding Mickelssons målade tavlor. Till vänster sekreteraren Lars-Holger Röstlund. Fotot:Anna Hildingson Edling

Årsmötet inledes med en tyst minut då tankarna gick till den nyligen avlidne Stig Asp, dragspelaren som har varit ett trevligt återkommande inslag på Sällskapets sammankomster. Han tillhörde den skara som benämndes som”Hildings spelmän” och har i årtionden spelat och bidraget till att ge Hilding Mickelssons föreläsningar och nu de sista åren Sällskapet en inramning av traditionell folkmusik i Hälsingsk anda.

I HMs Sällskapets verksamhetsberättelse redogjordes bland annat för arbetet kring Hildings fotosamling.  Joel Bergroth från Hälsinglands museum berättade om att ca 114 000 av ”Fotoskattens” ca 150 000 fotografier, är nu uppsorterade, skannade och arkiverade. ca 42 000 av dessa är digitaliserade och går att se på internet: Digitalt Museum 

Oljetavla skapad av Hilding Mickelsson 1947, gav som gåva till Sällskapet och kommer nu att utöka samlingen av minnen om Hilding i utställning som finns i Hildingrummet på Rengsjö Hembygdsby. Baktill på tavlan går det att Hildings egen anteckning:  "`Första kontrollen` Minne från frisksport RM i Hälsingland. Tillägnad segraren av banläggaren (Läs Hilding själv, reds anmäk.) Hilding Mickelsson 1947"

Oljetavla skapad av Hilding Mickelsson 1947, gåva till Sällskapet. Tavlan kommer nu att finnas att beskåda på utställningen i Hildingrummet på Rengsjö Hembygdsby. Baktill på tavlan går det att läsa Hildings egen anteckning: "`Första kontrollen` Minne från frisksport RM i Hälsingland. Tillägnad segraren av banläggaren (Läs Hilding själv, reds anmäk.) Hilding Mickelsson 1947"

På årsmötet kunde man se en målad oljetavla skapad av Hilding Mickelsson 1947, som Sällskapet har fått som gåva och kommer nu att utöka samlingen av minnen om Hilding i utställning som finns i Hildingrummet på Rengsjö Hembygdsby. Baktill på tavlan går det att läsa Hildings egen anteckning:  ”`Första kontrollen` Minne från frisksport RM i Hälsingland. Tillägnad segraren av banläggaren (Läs Hilding själv, reds anmäk.) Hilding Mickelsson 1947″.

Efter årsmötets avslut bjöds det på fika och bildvisning av Hildings gamla diabilder på hans gamla diabildsprojektor. Det visades bland annat tre fantastiska serier med fotografier av Hilding, diabildsserier som Hilding själv visade då han hade sina uppskattade föreläsningar. I en av Hildings sista bildserier han gjorde om ”Bonnägg”, blir vi påminda om Hildings genuina intresse för att dokumentera bondesamhällets utveckling och hur dess arbete förändrade landskapet runt omkring oss. Vi fick också höra HMs Sällskapets ordförande Göran Bratt läsa dikten av Hildings gamla vän, författaren Albert Vikstens dikt ”Skogen”, och se Hilding bilder vackert illustrera dikten. Diabildskassetterna har varit orörda sedan den dagen Hilding gick bort, och har inte visats för publik på minst 15 år.

// Anna Hildingson Edling. Foto: Hilding Mickelsson ©.

Styrelsen för Hilding Mickelsson Sällskapet 2018:

Ordförande: Göran Bratt, Vice ordförande: Anna Hildingson Edling
Sekreterare: Lars-Holger Röstlund, Kassör: Erik Hildingson, Övriga ledamöter: Olle Hildingson, Gunilla Stenberg och Ingela Broström.

Suppleanter: Jens Hildingson, Joel Bergroth.
Revisorer: Roland Laurin och Maj Anita Persson och som ersättare Anita Blomqvist och Björn Mårtensson
Valberedning: Christina Tylöskog/Berg och Margareta Sosnierz

 

This entry was posted in Hilding Mickelsson Sällskapet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>