Lördagen den 25 maj 2013 var det invigning av Världsarv Hälsingegårdar.
Många tyckte det var fantastiskt roligt att sju hälsingegårdar blev inskrivarna som världsarv på Unesco världsarvslista och jag vet en som strålade ned på oss i med glädjestrålar över att detta äntligen hände och det är Hilding Mickelsson. Det är nog många med mig som anser att Hilding har haft en betydande roll för att inte bara hälsingarna nu har uppmärksammat och uppskattar de fantastiska bondslotten.
Text & Foto: Anna Hildingson EdlingSom Bror Richard Svärd skriver i Kvällsstundens tidning (Nr 10 2013) om Hilding Mickelsson då han under 40-talet var anställd som odlingskonsult och åkte runt i Hälsingland. ”Under dessa år lade Hilding grunden till sin djupa kännedom om bondeslottens fantastiska brokvistar, väggmålningar och utsmyckningar. Han bekantade sig med och fotograferade natursköna platser som Avaholmsbertget invid Norra Dellen i Bjuråker, Albert Vikstens Ängratörn i Färila, Järvsöklacks fjärranblå skogsfjäll, alla de 7 hälsingegårdar, som numera är klassade som ett världsarv. Det var betydelsefulla år inte bara för Hilding utan för alla hälsingar. Han lärde dem se skönheten i landskapet, gårdarna och byarna – mitt i vardagen.
Hilding dokumenterade med sin kamera allmogens byggnadskonst och allmogemålningar på ett sätt som var unikt för Sverige. Det skedde under en tid när modenycken hette: slit och släng. Rivning och vandalisering av gamla byggnader i byarna avtog vid denna tid. Enbart i Alfta socken dokumenterade Hilding över 300 träslott med vackra brokvistar bland dem Bångagården i Runemo – flaggskeppet bland Voxnadalens förstukvistar. Fotot på den brokvisten även den förlaga till frimärke. Hilding Mickelsson sista bildverk utgavs på engelska 1988 med titeln Porches of Pride – in Swedish province of Sweden i vilken han för en internationell läsarkrets presenterade dokumentationen av brokvistarna vid bondeslotten.
I ett historiskt perspektiv är denna presentation en betydelsefull länk i den långa kedja som ledde till att Unesco den 1 juli 2012 i Sankt Petersburg skrev in sju hälsingegårdar på världsarvslistan under namnet The Decorated Farmhouses of Hälsingland.”