Albert Viksten – Hilding Mickelssons författarvän

Albert Viksten - Hilding Mickelssons författarvän

Ett nära samarbete hade Hilding Mickelsson med vännen, författaren och hembygdskämpen Albert Viksten. Ett flertal av författarens böcker och diktsamlingar är illustrerade med Hildings fotografier.

Albert Viksten (1889–1969) föddes i Graninge, Ångermanland, men 1924 gifte han sig och bosatte sig i Färila i Hälsingland. På sin 50-års dag 1939 fick Albert Viksten av sina författarkollegor, sitt älskade författartorp vid sjön Ängratörn. Albert Viksten kallade platsen ”Mitt paradis”.  Det var här han skrev flera av sina berömda romaner och platsen var välbesökt av många kända författare och vänner. En flitigt återkommande kär vän var fotografen Hilding Mickelsson, som under många år dokumenterade och fotograferad Albert och den vackra miljön omkring författartorpet vid Ängratörn i Hälsingland. Hilding Mickelsson och Albert Viksten hade ett nära samarbete och Hilding illustrerade ett flertal av Alberts böcker och diktsamlingar.

 

Här sitter Hilding Mickelsson högt uppe i den stora aspen och visar sin gåva till vännen och förattaren Albert Vikström:” Tillängnad Albert och hans Paradisfåglar -Törnets knipor och skrakar- ... på 70-årsdagen. Från Mickel familjen” Står det skrivet på insidan av holken vid Albert Vikstens författartorp, Ängratörn. Foto Anna Hildingson Edling

 

Här sitter Hilding Mickelsson högt uppe i den stora aspen intill Ängratörn och visar sin gåva till vännen och författaren Albert Vikström. ”Tillägnad Albert och hans Paradisfåglar -Törnets knipor och skrakar- … på 70-årsdagen. Från Mickel familjen” Står det skrivet på insidan av holken vid Albert Vikstens författartorp, Ängratörn. Foto: Anna Hildingson Edling

 

 

Och så här beskriver Albert Viksten sin nära vän Hilding Mickelsson i boken ”Mitt paradis”.

– Ja, så är han, Hälsinglands Mickel

”Han är känd över hela landet både som fotograf och föreläsare och inte minst som fågelhärmare. Han är kvickögd och intensiv, klättrar i träd och flaggstänger som en apa och promenerar nästan lika bra på händerna som på fötterna.

Detta är kamera-Mickel i västficksformat.

Om man skulle tillägga något, så vore det hans egenskap som skogsströvare. Han rinner lätt som en naturlig mickel genom snåren och när han kommer ut i gläntorna påminner han om en julgran med kameror, ljusmätare och kikare dinglande på båda sidor om ryggsäcken.

Han kan försvinna en tidig morgon utan mat och har aptit som en uthungrad varg när han kommer tillbaka i skymningen. Då blir han billigast med en rågad kastrull potatis och en gädda som tilltugg. Då är ryggsäcken tung av exponerade filmrullar, svepande bergsformationer, svartögda skogstjärnar, blommor, insekter, detaljer som endast han kan se.

Han är nykter som en almanacka men samtidigt så tolerant att han blir märkbart rörd av den ensliga sup jag någon gång sveper till maten.

Ja, så är han, Hälsinglands Mickel.”

                                      Ur ”Mitt Paradis” av Albert Viksten

Här kan ni se ett urval av Hilding Mickelssons fotografier ifrån Albert Vikstens författar torp vid Ängratörn, Hälsingland.

Foto: Hilding Mickelsson© Vill du se fotografiet större? Dubbelklicka på det eller se HÄR!

En av många hundra bilder,som Hilding fotograferade på sina besök hos vännen Albert Vikstens författartorp vid Ängratörn.
En av många hundra bilder,som Hilding fotograferade på sina besök hos vännen Albert Vikstens författartorp vid Ängratörn.

 

 

Vill du veta mer om Albert Viksten se Albert Vikstens sällskapets hemsida HÄR!

Vid tangenterna Anna Hildingson Edling.

 

 

 

 

 

This entry was posted in Fotoskatten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>