Hildingdagen 2014. Hilding och Hälsingegårdarna

Mycket passande inföll Hildingdagen i år på Hälsingegårdarna dag, onsdagen den 2 juli 2014, då temat var ”Hilding och Hälsingegårdarna”.

Text & foto: Anna Hildingson Edling
Rengsjö hembygdsby Västerby Foto: Anna Hildingson Edling

Rengsjö hembygdsby Västerby Foto: Anna Hildingson Edling

Det var en av sommarens allra första vackra sommarkvällar och Hildingdagen, nu mer trivselkvällen, som anordnas av Hilding Mickelsson-Sällskapet blev välbesökt.

Freja Hildings barnbarnsbarn. Foto Anna Hildingson Edling

Freja Hildings barnbarnsbarn. Foto Anna Hildingson Edling

Hildings spelmän Foto: Anna Hildingson Edling

Hildings spelmän Foto: Anna Hildingson Edling

Till vackert klingande folkmusik av nyckelharpa, dragspel och fiol, som spelades av Hildings spelmän, började kvällen med att många av besökarna gick den traditionella tipspromenaden runt i  hembygdsbyns vackra miljö.

En av Hildings spelmän är Erik Andersson. Han har spelat varje midsommardag hos Hilding och Adéle pEn av Hildings spelmän är Erik Andersson. Han har spelat varje midsommardag hos Hilding och Adéle på Sunnanåker sedan 1968. Foto:Anna Hildingson Edlingå Sunnanåker sedan 1968.

En av Hildings spelmän är Erik Andersson. Han har spelat varje midsommardag hos Hilding och Adéle på Sunnanåker sedan 1968. Foto:Anna Hildingson Edling

Rengsjö Hembygdsby Västerby visade upp sig i stålande solsken och byggnaderna med bland annat Hildingrummet i Regnellsgården var öppen med utställning av Hildings fotografier och bildspel. Många passade även på att avnjuta en god fika på hembygdsbyns kaffeservering innan programmet på logen började.

 

Lars Nylander, Hälsinglands museum Foto: Anna Hildingson Edling

Lars Nylander, Hälsinglands museum Foto: Anna Hildingson Edling

Att det blev trångt och varmt inne på logen glömdes snart bort då filmen eller collaget, som dokumentärfilmaren Berndt Persson, Hudiksvall, själv kallade de olika hopklippta filmfrekvenserna som han visade om Hilding. Där kunde vi njuta av att se och höra Hilding  berätta om sin Doktorshatt, läsa högt ur sin bok Kirre och kattuggla, se Hildings knipungar, samt se en glimt om hans ”Ungdomssynder”.

Därefter kom en mycket uppskattade och intressant föreläsning av Lars Nylander, Hälsinglands Museum, som berättade om Hilding och Hälsingegårdarna. Lars Nylander påpekade vid flera tillfällen om hur viktig och oskattbar Hilding Mickelssons efterlämnade bildskatt var och är som historisk dokumentation. Om hur Hilding såg den enorma kulturskatt Hälsingegårdarna var och det långt före det börjades pratas om Världsarv. ”Hilding förstod att vara rädd om det gamla och han fotograferade och dokumenterade det noga också, och det är vi fantastiskt glada för över idag!” säger Lars Nylander och avslutar med att säga att det var bland annat tack vare Hildings livsgärning som folk har fått upp ögonen för det vi i dag kallar för kulturarv.

Hilding Mickelsson-Sällskapet passade på att avtacka vår gamla ordförande förre landshövdingen Lars-Eric Ericsson, Järvsö, som haft  posten sedan starten för mer än tio år sedan med två fina tavlor. Fina böcker fick vinnarna av tipspromenaden, och det blev blomster som tack till våra deltagare.

Kvällen avslutades med att Anna Hildingson Edling (läs undertecknad) visade upp hemsidan och påminde om hur viktigt det är att lämna information och fakta om de bilder som finns med. Har man kunskap om människorna, händelserna eller platsen på fotografiet, som finns på hemsidan, går det bra att skriva det i ”kommentarer” längst ned på sidan, uppmanar Anna till alla besökarna!

Se mer av Hildings Hälsingegårdar

 

 

 

This entry was posted in Hilding Mickelsson Sällskapet, Rengsjö hembygdsförening. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>