Månadens bild KOPPLAD KRAFT av Hilding Mickelsson. Hälsinglands Museum

Månadens bild

på Hälsingland Museums hemsida

 Kopplad kraft

20120301 – 20120331

Fotografier med humor är sällsynta. Kultur med humor är ännu mer sällsynt. Fotografen Hilding Mickelsson är alltså dubbelt ovanlig med denna bild av hur maskinens makt försöker övertrumfa naturens. I sin hemtrakts Glössbo, vägen till Skräddars. Det är Skräddars-Knut själv som kör den tredje traktorn.

Arrangemanget verkar bräckligt på något sätt och berättar därför om en viktig balanspunkt i historien. Nämligen om det 1950-tal när den teknologiska förmågan ännu hade ett slags vekhet, och måste bibehålla sin respekt för naturens krafter. Här uttrycks denna jämvikt i att fyra mycket små traktorer kopplats samman för att betvinga vintervägens snö med en jättelik plog. Furst Grålle mot kung Bore.

Därför blir bilden leende och man funderar hur gubbarna klarade av att hålla kättingarna sträckta mellan så många fordon, slirade de på kopplingen? Liksom man tänker att landsbygden under denna tid fortfarande kunde inkalla ett slags uppbåd för att lösa stora uppgifter. Ett minne av den kollektivism som organiserade hela arbetshärar till jätteinsatser vid slåtter och skörd. Här ett sammankopplat, mindre traktorkollektiv som gör vintervägen farbar. Med viss ansträngning.

Jan-Olov Nyström  Hälsinglands Museum

This entry was posted in Fotoskatten, Hälsinglands Museum. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>