Såg du det landet … Hälsingland

Såg du det landet … Hälsingland

Hilding Mickelsson ser på Hälsingland, 1981

Såg du det landet

Författare:  Hilding Mickelsson, 1919-2002  [Söderala] : [A. Jönsson], [1981]

Svenska, 98 sidor

Beskrivning:

Det är rätt och slätt en fotoillustrerad bilderbok om Hälsingland, lite beskrivande text därtill, säger fotografen och författaren Hilding Mickelsson. Så ”rätt och slätt” är det ända inte. Här bjuds mycket av både historia och nutidsskildring i ord och bild. En liten reservation: boken berör mest de trakter där O -ringsfolket – Hälsinglands gäster i skog och mark denna julisommar — har förläggning och tävlingsplatser.
Men små utfärder då och då, med kameran i sällskap, även på andra håll i Hälsingland gör att boken ändå blir en ovanligt fullödig sådan även för landskapet i övrigt. Må vara, den här gången inte om hälsingemålningar, friargåvor och annat grant.
Men — blänkande sjöar och forsande vatten, vida vyer och mäktiga berg, lockande kust och uggleskog, fiskefröjd och älgjaktstur, forsrännarfärd och kolmilsrök, kan man hitta. Odlingslandskap och kulturbygd, timmerslott och förstusmycken, folk och fä, fäbodland och fabriksbygd. hembygdsfest och hambostamp, spelmanslåt och linklappsdunk, vad kan man mer begära?

This entry was posted in Publikationer. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>