Rundvisning på Hudiksvalls museum, 2017 årsmöte

Rundvisning på Hudiksvalls museum, 2017 årmöte

Den 18 februari 2017 kallade HM sällskapet till årsmöte, men denna gång flyttades mötet från Rengsjö till Hälsinglands museum i Hudiksvall, där mötetsdeltagarna fick en rundvandring på museet för att se hur arbetet och förvaringen sker kring Hilding Mickelssons enorma bildskatt.

Joel Bergroth, museets digitala samordnare, berättade bland annat om hur Hilding Mickelsson fotografier nu är sökbara på nätet. Foto: Anna Hildingson Edling

Joel Bergroth, museets digitala samordnare, berättade bland annat om hur Hilding Mickelsson fotografier nu är sökbara på nätet. Foto: Anna Hildingson Edling

Fotografen Hilding Mickelsson efterlämnade en gigantisk och unik bildskatt av minst 150 000 negativ och fotografier.
År 2003 blev Hälsinglands museum i Hudiksvall tillfrågad av Hildings söner Erik och Olle Hildingson, att förvalta HMs unika bildsamling. Sedan dess har ett gediget arbete pågått av att katalogisera och digitalisera materialet.

Joel Bergroth, museets digitala samordnare, berättade om det tidskrävande arbetet att katalogisera Hilding Mickelssons bilder och visade hur man hittar de inlagda bilder på nätet. Mer än 10 000 av Hildings bilder är numera sökbara i din dator, läsplatta och smarta telefon sedan museet moderniserat sin bildlagring. Kolla på:  www.digitalmuseum.se

Ann Blomdal, som har arbetat många år med bilderna, följde med på rundvandringen och berättade om arbetet med samlingen. Foto: Anna Hildingson Edling

Ann Blomdal, som har arbetat många år med fotografierna, följde med på rundvandringen och berättade om arbetet med samlingen. Foto: Anna Hildingson Edling

Ann Blomdal, som har arbetat många år med bilderna, följde med på rundvandringen och berättade om uppordning, katalogiseringen, digitaliseringen och hur slutförvaringen kring Hildings samling går till.

 

Rundvandring i museets arkiv.

Rundvandring i museets arkiv.

Arbetet börjas med att varje negativ gås igenom, numreras och katalogiseras och sorteras in i syrafria negativfickor, för att sedan transporteras vidare till Arkion i Bollnäs, där negativen skannas av.

 

Alla anteckningar som Hilding skrivet på tillhörande kartonger och negativfickor avtecknas digital, men allt samlas även i museets samlingar.

Alla anteckningar som Hilding skrivet på tillhörande kartonger och negativfickor avtecknas digital, men allt samlas även i museets samlingar.

I Arkion finns nu för tillfället 3 stycken deltidsarbetare som skannar av Hildings fotografier, samt lägger till sökord, registrerar namn och ort, årtal, men även allt övrigt som Hilding bland annat har kommenterat om beskärning, kontrast mm. Allt detta förs in i museets interna databas, där bland annat tex färgdia och svartvita fotografier kan sammankopplas.

 

Alla anteckningar som Hilding skrivet på tillhörande kartonger och negativfickor avtecknas digital, men allt samlas även i museets samlingar.

 

Slutförvaring av fotografierna i syrafattiga negativfickor i det klimatanpassade arkivet. Foto Anna Hildingson Edling

Ann berättade att ca 73-74% av Hilding Mickelsson fotografier är nu uppordnade, ett arbete som började för mer än 14 år sedan och har i princip, på ett eller annat sätt, arbetats dagligen med sedan dess.

Då negativen är färdig skannade transporteras originalnegativen tillbaka ifrån Bollnäs upp till Hudiksvall för förvaring. 

Mötesdeltagarna fick besöka det klimatanpassade arkiv som byggdes för att på bästa sätt slutförvara Hildings bildsamling. Klimatanläggningen består av två rum , där temperaturen och luftfuktigheten är anpassade och optimerade för att behålla så mycket som möjligt av negativens grundkvalitet. Det första arkivet är för de svartvita negativen, medan det inre arkivet, som har en lägre temperatur är anpassat för färgdian, som är mycket mer känslig för nedbrytningsprocessen. Där är originalfotografiet sparat för eftervärlden på bästa tänkbara sätt.

När visningen var klar, avrundas programmet med sällskapets årsmöte.

Styrelsen för Hilding Mickelsson Sällskapet 2017:
Ordförande: Göran Bratt, Vice ordförande: Anna Hildingson Edling
Sekreterare: Lars-Holger Röstlund, Kassör: Erik Hildingson, Övriga ledamöter: Olle Hildingson, Gunilla Stenberg och Ingela Broström.

Suppleanter: Jens Hildingson, Joel Bergroth.
Revisorer: Roland Laurin och Maj Anita Persson och som ersättare Anita Blomqvist och Björn Mårtensson
Valberedning: Christina Tylöskog/Berg, Gunnar Hägglund och Margareta Sosnierz, förstnämnda sammankallade

Vi tackar Hälsinglandsmuseum för ett gediget arbete med Hildings bilder, samt en sevärd och trevlig dag!

Text & Foto: Anna Hildingson Edling

This entry was posted in Hälsinglands Museum, Hilding Mickelsson Sällskapet, Medlem. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>