Årsmötet 2014

 Årsmötet 2014

Hilding Mickelsson Sällskapet fick ny ordförande vid årsmötet i Rengsjö församlingshem. Rengsjöbon Göran Bratt tar över efter förre landshövdingen Lars-Eric Ericsson, Järvsö, som haft  posten sedan starten för mer än tio år sedan.

Hilding Mickelssons Sällskapets nya ordförande Göran BrHilding Mickelssons Sällskapets nya ordförande Göran Bratt, Rengsjö, sitter här tillsammans med sekreterare Lars-Holger Röstlund, Bollnäs (t.v.). Foto Erik Hildingsonatt, Rengsjö, sitter här tillsammans med sekreterare Lars-Holger Röstlund, Bollnäs ,

Hilding Mickelssons Sällskapets nya ordförande Göran Bratt, Rengsjö, sitter här tillsammans med sekreterare Lars-Holger Röstlund, Bollnäs (t.v.). Foto Erik Hildingson

Årsmötet hålls alltid på den lördag som ligger närmast Hildings födelsedag. Dagen före skulle han ha fyllt 95 år.

Lars-Eric Ericsson kunde inte vara med på grund av uppdrag i Tunisien. Han tänker även i fortsättningen delta i sällskapets aktiviteter.  Han hoppas kunna vara med när sällskapet även i år arrangerar Hildingdagen i hembygdsbyn i Rengsjö på Hälsingegårdarnas dag den 2 juli.

-Jag känner väldigt mycket för den här verksamheten, hälsade han årsmötesdeltagarna.

Hälsinglands museum disponerar Hildings bildskatt om minst 150 000 negativ och bilder. Till dags dato har drygt hälften av bildsamlingen registrerats, uppordnats och digitaliserats. Skanningen sker hos Arkion i Bollnäs.

Hildings bilder har på sistone fått en helt ny och populär användning. I Hudiksvall drivs ett äldreprojekt kallat ”Hudiksvall hela livet” med syftet att väcka minnen till liv hos äldre och ibland dementa personer.

Vid de föredrag som hålls används ofta Hildings bilder från det Hälsingland som inte längre finns riktigt. Teman som använts är till exempel Livet på fäbodvallen, Bröllop och Hästen.

Sällskapet bidrog under förra året med 2000 kronor till Hälsinge Gästrike hembygdsförbunds Hilding Mickelsson-stipendium.  Två mottagare fick 4 000 kronor vardera, nämligen Sara Wennerqvist, Järbo och Börje Larsson, Bollnäs.

Som vanligt vid sällskapets årsmöten medverkade ”Hildings spelmän” med dragspel, fiol och nyckelharpa.

Som vanligt vid sällskapets årsmöten medverkade ”Hildings spelmän” med dragspel, fiol och nyckelharpa. Foto Erik Hildingson

Filmaren Bernt Persson, Hudiksvall  bidrog  med filmvisning, för ovanlighets skull inte med egna rörliga bilder om Hilding. Denna gång hade handigitaliserat och redigerat en film som Mickelsson spelade in på 1960-talet i färg men utan ljud.

Som vanligt vid sällskapets årsmöten medverkade ”Hildings spelmän” med dragspel, fiol och nyckelharpa.

Styrelsen för 2014: Ordförande Göran Bratt, Rengsjö, Anna Hildingson Edling, Kilafors vice ordförande, Lars-Holger Röstlund, Bollnäs sekreterare, Erik Hildingson, Arbrå kassör. Ledamöter Olle Hildingson, Gävle,  Gunilla Stenberg, Hudiksvall och Ingela Broström, Gävle. Suppleanter Petter Hildingson, Bromma och Lars Nylander, Hudiksvall.

Text: Olle Hildingson, Foto: Erik Hildingson

This entry was posted in Hälsinglands Museum, Hilding Mickelsson Sällskapet, Medlem. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>