- Text & Fotograf: Sofia Lindh
Hilding Mickelssons minne lever
Hilding Mickelsson är starkt förknippad med sina fotografier, men var en man med fler sidor. Några av dem lyftes fram under Hildingdagen.
För elva år sedan dog Hilding Mickelsson och han efterlämnade ett stort antal fotografier.
– Det senaste jag hörde är att det handlar om nästan 170 000 negativ. Hälsinglands museum har arbetat med att kategorisera och arkivera dem i tio år nu, men är fortfarande inte klara, berättar Anna Hildingson Edling som är barnbarn till Hilding Mickelsson.
Hon är också engagerad i Hilding Mickelssonsällskapet som står bakom Hildingdagen på Rengsjö Hembygdsby igår.
Arrangemanget inleddes med tipsrunda och den som ville kunde ta chansen att titta på den permanenta utställningen med bilder och tidningsklipp inne i Hildingrummet. Sedan flyttade aktiviteterna in på logen och först var det musik.
– Hilding älskade musik och ville gärna höra de gamla hälsingelåtarna. Hårgalåten var självskriven, berättar Gunnar Hägglund som spelar nyckelharpa
Naturen var ett viktigt motiv för Hilding Mickelsson, men han nöjde sig inte med att betrakta den genom kameralinsen.
– Han var en förtida miljökämpe och det har inte lyfts fram tillräckligt, tycker Anders Delin, tidigare Arbråbo men numera bosatt i Sandviken, som var inbjuden att prata om just detta.
Ett exempel är att Hilding Mickelsson tidigt förstod att medlet Panogen påverkade miljön på ett negativt sätt. Medlet användes till betning av utsäde och innehöll metylkvicksilver.
– Han var en av de första som reagerade och kopplade ihop användandet med att det blev allt färre gulsparvar och tornfalkar, säger Anders Delin och menar att han bidrog till att medlet sedan förbjöds.
Hilding Mickelsson medverkade också i stort antal böcker och det var så Margareta Sosnierz först kom i kontakt med honom. Tillsammans har de gjort en bok om vävning.
– Jag har kasettinspelningar där jag intervjuar Hilding och hustrun Adéle. Ingen har någonsin hört dem tidigare och jag har valt ut några bitar som gör att vi kommer närmare honom som privatperson, säger hon.
Besökaren Bettina Westman tycker att Hilding Mickelssons bilder är fyllda av poesi. Till höger är Anna Hildingson Edling. Fotograf: Sofia Lindh
Hildingdagen hålls för fjärde gången i Rengsjö. Besökarna kunde höra föredrag, lyssna på ljudinspelningar och njuta av musik. Fotograf: Sofia Lindh
Hilding Mickelsson
Hilding Mickelsson är mest känd som naturfotograf.
Han avled för elva år sedan, 82 år gammal.
Hela livet bodde han i Glössbo.
Sofia Lindh0651-58 50 76sofia.lindh@ljp.se