Besök på Hälsinglands museum

Hilding Mickelssons Sällskapets styrelsen med persaonal från Hälsinglands museum.

Hilding Mickelssons Sällskapets styrelsen med persaonal från Hälsinglands museum.

19 juli 2012 hade Hilding Mickelsson Sällskapet styrelse sammanträde på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Närvarande var även personal från museet som redogjorde om läget för Hilding Mickelssons bildsamling, som museet förvarar, katalogiserar och digitaliserar.

Bildsamlingens uppskattade volym är på 150 000 fotografier och ca 78 900 st fotografier är nu genomgångna, berättar Anna-Karin Martinsson. Att alla 42 300 färgdior är färdiga kändes extra viktigt att ta hand om först, då färgen på bilderna åldras mycket snabbare än de s-v. Nu finns de avskannade kopiorna på museets databas och orginalen finns bevarade i syrafria kuvert i klimatanpassat arkiv på museet. Arkivet har rätt luftfuktighet och temperaturen är inställd på 12-13c för att förlänga livstiden på bildsamling, som kommer att slutförvaras där.

Anna-Karin fortsätter att berätta att även 22 500 svart-vita bilder är klara för slutförvaring, men endast ca 50 % av dessa kommer att skannas av för digitalisering.

Alla avscanning av bildsamlingen sker på Arkion i Bollnäs, och personalen från museet åker fysiskt med orginalen fram och tillbaka dit. Där skannas bilderna i låg och högupplösta datafiler som sedan förvaras i museets databas Sofie. Om ett par år beräknas bildsamlingen vara sökbar på nätet.

Arbetet med Hildings bildsamling påbörjades för åtta år sedan och beräknas att fortsätta i två år till. Då kanske man kan försetälla sig vilken enorm bildskatt det är, då det i dag arbetar mellan 2-5 personer på museet i Hudiksvall och ett flertal personer på Arkion i Bollnäs, som dagligen arbetar med att digitalisera, katalogisera dessa.

This entry was posted in Fotoskatten, Hälsinglands Museum, Hilding Mickelsson Sällskapet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>